Kar Yağışlarının Ardından Suda Kızaklama Riski Artabilir
TyreSafe, şiddetli hava koşullarında kaza riskini azaltmak için sürücüleri lastiklerini kontrol etmeye çağırıyor. Kar yağışının görüldüğü birçok bölgede kar yerde uzun süre kalmıyor ancak eriyen kar ve su birikintileri de sürüş için tehlike oluşturuyor. Bu koşullarda aracın yolla temas hâlinde kalmasını sağlamak için lastik diş derinliği büyük önem taşıyor.
Yolda önemli miktarda su birikintisi olduğunda en büyük risk ise suda kızaklamadır. Suda kızaklama , su tabakasının lastikler ile yol arasına girmesi ile gerçekleşiyor. Bu durum meydana geldiğnde lastikler, zeminle etkin bir şekilde temas edemiyor. Bu da sürücülerin dönüş yapmak, frenlemek ve hızlanmak için yaptıkları çabayı boşa çıkarıyor. Başka bir deyişle araç kontrolden çıkıyor!
Sayfadaki Konular
Suda Kızaklama Nasıl Anlaşılır?
Hızda bir değişiklik olmadığında artan motor sesi, sürücüye suda kızaklama ile karşı karşıya olduğunu düşündürmelidir. Aynı zamanda bu durumda direksiyon “hafif ve tepkisiz” hâle gelmekte; aracın arka tarafının sürüklendiği hissedilmektedir. TyreSafe tarafından yapılan bir anket *, sürücülerin % 80’inin suda kızaklama kavramının farkında olduğunu gösteriyor. Ancak; sürücülerin büyük çoğunluğu bu durumda ne yapacaklarını bilmiyor. Aynı zamanda yarısından fazlası bu durumu daha da tehlikeli hâle getirecek fikirlere sahip.
Suda Kızaklama Sırasında Ne Yapılmalı?
Sürücüler suda kızaklama ile karşı karşıya olduklarını fark ettiklerinde ayaklarını gaz pedalından nazikçe kaldırmalı; aracın hızının doğal bir şekilde düşmesine izin vermelidir. Bu, lastiklerin yolda yeniden tutuş kazanmasını sağlayacaktır. Ani fren, manevra ve hızlanmadan kaçınılmalıdır.
Suda Kızaklama Riski Nasıl Azalır?
Suda kızaklama durumundan kaçınmaya yardımcı olması için sürücüler yol koşullarına uygun bir şekilde sürüş yapmalıdır. Eğer çok fazla su birikintisi varsa araç hızı azaltılmalıdır. Bu durumda sürücüler, öndeki araç ile arasında daha fazla mesafe bırakmalıdır. Bunun yanında lastik diş derinliği de suda kızaklama riskini azaltmada önemlidir. Lastiklerin en azından yasal sınır olan 1,6 mm’lik diş derinliğinin olması önerilmektedir. Lastik dişleri, suyun tahliye edilmesinde etkilidir. Her bir lastik, saniyede bir dolu kova kadar suyu boşaltır. Lastik diş derinliği ne kadar düşükse drenaj performansı o kadar düşer ve suda kızaklama riski artar.
Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?
Lastik diş derinliği ölçere sahip değilseniz, lastiklerinizin diş derinliğini 50 kr veya 1 TL ile de kontrol edebilirsiniz. Lastik dişlerinin arasına yerleştirdiğinizde 50 kr ve 1 TL’nin dış halkası görünmeye başlamışsa; bu, diş derinliğinin 3 mm civarında olduğu anlamına gelmektedir. Halka hiç görünmüyorsa, çok daha fazla diş derinliği olduğunu anlayabilirsiniz.
Lastik Diş Derinliği Kış Aylarında Daha Önemli
TyreSafe başkanı Stuart Jackson: “Yollarda meydana gelebilecek bir kaza riskini en aza indirmek için lastiklerin yola elverişli durumda olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir. Tabii ki, kış aylarında ekstrem hava koşullarında bu daha da önemli hâle geliyor. Suda kızaklama , sürücü için tehlikeli ve korkutucudur. Bu nedenle, yol koşullarına uygun sürüş yapın ve sizi güvende tutacak lastik diş derinliği ile sürüş yaptığınızdan emin olun.